Malokatera stavba v strogem centru Ljubljane ima tako ugodno lokacijo in ugledne prostore za izvajanje izobraževanj in različnih prireditev.

 

Obnovitev samostana in odprtje Kulturnega centra štejemo tudi kot prispevek k revitalizaciji in oživljanju mestnega jedra, saj je naša želja, da se čim več kulturnih in izobraževalnih dejavnosti dogaja v mestnem jedru, če se že poslovna dejavnost pomika vse bolj na obrobje prestolnice.

Od obnove naprej je za namene različnih kulturnih in izobraževalnih dejavnosti Kulturni center razdeljen na veliko dvorano, ki je namenjena izobraževalni, predstavitveni, gledališki, koncertni in podobnim dejavnostim, razstavni prostor, ki je namenjen različnim delavnicam, izobraževanju in razstavam, ter atrij, ki je ob toplejšem vremenu namenjen glasbenim in gledališkim prireditvam.

Dvorana – površina je 93 m2 – je opremljena z ozvočenjem, steno za projiciranje in projektorjem ter z dostopom do interneta. Neposreden vstop v dvorano je omogočen tudi iz prostora za pripravo pogostitve (“cateringa”), poleg dvorane pa je prostor za pripravo nastopajočih. V dvorani je možna namestitev do 100 sedišč za namene koncertno-gledaliških predstav in/ali miz za izobraževanja, predstavitve, pogostitve ipd.

Razstavni prostor je trenutno namenjen razstavi o zgodovini uršulinskega reda v Ljubljani, sestavljen pa je iz štirih medsebojno povezanih soban skupne velikosti 170 m2. Taka razporeditev omogoča, da se vsebina dela lažje loči na različne tematske sklope, na kronološki potek dogajanja ali pa npr. na posamezne skupine, ki se tako bolj nemoteno ukvarjajo z izbrano tematiko.

Drugi del razstavnega prostora je zastekleni »angelčkov« hodnik, kjer je s sistemom za obešanje slik opremljenih osem stebrov. Vsak steber je širine cca. 65 cm, ista je tudi dolžina drsnega stenskega nosilca, v katerega se lahko vstavi poljubno število nosilih vrvic-laksov z obešalnimi kljukicami. Na steni nasproti stebrov so montirane različne dolžine drsnih stenskih nosilcev in sicer 2 x 190 cm, 3 x 120 cm ter 6 x 75 cm, katere se prav tako vstavi poljubno število nosilnih vrvic-laksov z obešalnimi kljukicami. Skupaj to pomeni cca. 17 m drsnih stenskih nosilcev oz. preko 20 tekočih metrov neto razstavne dolžine. Sistem za obešanje je Nielsen Zipper, na voljo je dovolj laksov in kljukic za osnovne potrebe, po potrebi je jih je možno še dokupit.

Atrij, ki zaživi v pomladnih in poletnih mesecih, se ponaša z izredno akustiko in ambientom. Do atrija je možen dostop po zastekljenem hodniku (s Slovenske cesta ali Plečnikovega trga), kjer so trenutno na ogled umetniške slike Janeza Franca Rainwaldta, Janeza Župančiča in neznanega avtorja, ki jih datirajo v 18. stol. in so del kulturne dediščine našega samostana. Atrij meri 293 m2, v njem pa je možno postaviti do 200 sedežev. Za pripravo sprejemov in pogostitev je na voljo tudi zadostno število miz. V letošnjem letu smo za potrebe različnih prireditev v atriju postavili nov oder velikosti 8 x 6 metrov, z dodatnimi odri za pevske zbore ter novo razsvetljavo.