Enkrat na mesec je petkovo dopoldne rezervirano za kuharsko-slaščičarsko delo. Otroci iz ene od sob sodelujejo pri pripravi popoldanske malice za vse otroke iz vrtca in jasli. Delo poteka v manjši skupini, otroci pa se zelo radi aktivno vključijo v pripravo. Če je le mogoče, gremo skupaj skozi ves potek dela, saj radi vidijo rezultat svojega dela. Ko iz kuhinje tudi zadiši, je veselje in pričakovanje po okušanju še večje.
V septembru smo z zelenčki pripravili Sočen jabolčni kolač s skuto. Posebnost te priprave je bilo rezanje jabolk z multipraktikom, nad čemer so bili navdušeni posebej fantje.
Prilagam recept, da boste lahko to okusno jabolčno pito, skupaj z otroki, pripravili tudi v domači kuhinji.
Sočen jabolčni kolač s skuto
Sestavine za biskvit (velikost pekača pribl. 23×35 cm):
4 jajca
1 lonček rjavega sladkorja
2,5 lončka moke
1 pecilni prašek
100 g stopljenega masla
1 dcl mleka
(limonina lupinica 1/2 limone)
Sestavine za skutno-jabolčni nadev:
200 – 250 g nepasirane skute
2 dcl sladke smetane
1 jajce
vanilijev sladkor
1 žlica sladkorja
1/2 žličke cimeta
(limonina lupinica 1/2 limone)
3 jabolka
Fotografija je simbolična
Priprava:
- Jajca skupaj s sladkorjem z mešalnikom penasto zmešamo (min. 5 minut).
- Dodamo vse ostale sestavine za biskvit in jih zmešamo v biskvitno testo. Testo vlijemo na pekač, obložen s papirjem za peko (ali ga namastimo z maslom in posipamo z moko)
- Vse sestavine za nadev z mešalnikom dobro zmešamo in jih z žlico v kupčkih nanesemo na testo.
- Po vrhu naribamo 3 srednje velika jabolka.
- Z žlico nato nadev grobo razporedimo po testu. Vmes malo dvignemo testo, da se pomeša z nadevom, ki bo jabolčnemu kolaču dal sočnost.
- Jabolčni kolač s skuto pečemo na 180 stopinj, nekje med 30-40 minut, odvisno od pečice in debeline kolača.
s. Diana Novak
Vir: internet (27.9.2016)