Srečanje mlajših bratov in sester v Veržeju

2016-10-21_23-srecanje-mbs-verzej20Vsako jesen se dobimo na skupnem srečanju redovniki in redovnice, ki se še pripravljamo na izpoved večnih zaobljub. Letos smo se, od petka 21. oktobra do nedelje 23. oktobra 2016, zbrali v Veržeju. Navzoči smo bili bratje in sestre enajstih različnih redov v Sloveniji.

Srečanje je namenjeno medsebojnemu povezovanju in obogatitvi. Tokrat smo skupaj razmišljali, se spraševali in pogovarjali o zaobljubi pokorščine. V soboto nam je na to temo spregovoril ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Posebej je poudaril pomen vzgoje za odgovorno pokorščino.

Samo svoboden človek je lahko pokoren človek.

Nadškof nas je med drugim spodbudil tudi k razmisleku o spokornosti. Ali je pokora sploh navzoča v našem razmišljanju, se kdaj sami pri sebi vprašamo kako bi živeli spokornost, ali je to preživeto? Če imamo za spokornost že to, da smo v samostanu, je bolje, da odidemo, kajti to je milost in ne spokornost. Na nas je, da ljudem sporočimo s svojim odrešenim načinom življenja, da je lepo biti redovnik. Ne, da je lahko, ampak da je lepo!

Zaobljube delamo sicer v stanju prazničnosti, notranje polnosti, veselja, izpolnitve … Vendar jih delamo za trenutke, ko jih bo težko držati. Takrat je to milost Božja, da bi v obdobju preizkušnje lahko živeli svoje redovništvo v polnosti.

V nedeljo popoldan smo naše druženje zaključili z obiskom sestrske skupnosti hčera Marije Pomočnice v Murski Soboti, kjer smo čestitali in zaželeli blagoslova na nadaljnji poti posvečenega življenja, s. Barbari Poredoš, ki je dan pred tem izpovedala večne zaobljube.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.