M. Katarina Majhnič piše m. M. de Saint Julien Aubry v Rim pred ustanovitvijo Rimske unije:

“Prečastita Mati vrhovna predstojnica!

Kakšno veselje je prinesla vaša zadnja okrožnica v našo skromno redovno hišo. Tako dolgo smo že želele združitev hiš našega Reda v eno veliko redovno družino; sedaj se začenja ta želja uresničevati. Me smo toliko bolj voljne doprinesti potrebne žrtve za to združitev, ker vemo, da je to izrecna želja našega ljubljenega sv. očeta, kot nam je tudi naš predobri prevzvišeni nadpastir gospod knezoškof Anton Bonaventura Jeglič zagotovil (…).”

Prvi vrhovni kapitelj v Rimu se je začel 29. novembra 1900 v Rimu. Diskusije so se vrtele zlasti okrog redovne obleke, osnovanja Tretjega reda in Združenja bivših učenk, pogostnosti obhajila po pravilu in klavzure. Za prvo vrhovno predstojnico je bila imenovana m. M. de Saint Julien Aubry.

 

Viri:

Kogoj, s. M. J. (2006). Uršulinke in njihovo vzgojno poslanstvo. Ljubljana: Družina.
Jegou, s. M., Kogoj, s. M. J., (1999). Rimska unija uršulink. Pot k edinosti. 1900-1926. Ljubljana: Provincialat uršulink Rimske unije.

 

rimska_unija_1900

 

 

rimska_unijaNa levi: v ozadju modra barva neba, ki predstavlja preprostost in odprtost sv. Angele; ogenj kot znamenje goreče ljubezni obkroža začetnici Jezusovega in Marijinega imena.

Levo zgoraj: tri cvetoče lilije cvetijo v modrini večnosti in pomenijo tri zaobljube: čistost, uboštvo in pokorščino.

Na desni: ozadje je v svetleče srebrni barvi poletnega neba; lovorovo drevo, ki spominja na sv. Uršulo (lat. laurus je anagram njenega imena), je globoko zakoreninjeno v gori, kjer prebiva Bog; zelena tla so znamenje slave in večnosti, ki jo je dosegla sv. Uršula s svojim mučeništvom.

Desno zgoraj: zlata barva pomeni usmiljeno ljubezen. Bel golob je znamenje Duha ljubezni Očeta in Sina. Njegova senca pada na veje lovorovega drevesa, razširjene po vsem svetu, da bi prinesle življenje.

Napis spodaj: Soli Deo gloria – Edinemu Bogu slava