Da, za večno

Na Jakobovo nedeljo, 23. julija 2017, je bilo v Škofji Loki kljub vročemu popoldnevu zelo živahno. Od vseh strani so prihajali ljudje, domačini, sestre uršulinke iz vseh skupnosti, in ljudje iz raznih koncev Slovenije, celo iz Izole. Pred župnijsko cerkvijo sta ponosno stala lepo okrašena mlaja in napis na njem je naznanjal poseben praznik: »Veselite se, Gospod je blizu.« Bele črke na modri podlagi, kot nalašč za praznik sester uršulink. Tudi notranjščina cerkve je bila prelepa v cvetju. Dišalo je po poroki. Slovesen vstop v procesiji s Križanim na čelu, nato ministrantje, narodne noše, sestre, duhovniki in škof, sredi njih pa, pospremljena od vseh, današnja slavljenka. S. Helena Eržen, nasmejanega in hkrati resnega obraza in gorečega srca, vstopa pred oltar, pripravljena za večno podaritev Gospodu.

Foto: Aleš Jezeršek

Somaševanje male množice duhovnikov je vodil g. škof Franc Šuštar, cerkev je bila polna, vzdušje slovesno zbrano, mladinski zbor z inštrumentalisti prav lepo ubran, bilo je skoraj kot v nebesih. Pa saj so se nebesa res sklonila do zemlje, in Večni je sprejel podaritev s. Helene, svoje neveste. Zaveza, sklenjena za vedno. Z Božje strani zagotovo, z naše – z Božjo milostjo.

Lepa posebnost pri tem bogoslužju je bila, da so bili aktivno vključeni tudi gluhi in naglušni prijatelji s. Helene. G. Edi Strouhal, duhovnik, ki je v Sloveniji odgovoren za pastoralo gluhih in naglušnih, je z rokami ves čas molitve in pesmi prevajal v slovenski znakovni jezik.

Heleninih večnih zaobljub so se veselili tudi njeni domači, sorodniki in prijatelji. S. Helene se je še posebej dotaknilo, ko sta jo starša blagoslovila z znamenjem križa. Kot pri krstu. Da, zares, redovne zaobljube so dopolnitev krstnih obljub. In Helenino srce, ki se veseli Božje bližine, želi to deliti tudi z drugimi, z vsemi, ki so z njo na poti, z vsemi, ki jih pošilja Gospod na njeno pot.

Foto: Aleš Jezeršek

Po sveti maši se je vse zbrano občestvo preselilo na vrt bratov kapucinov, ki je le par korakov oddaljen od župnijske cerkve. Pozdravi, čestitke, veselje, beseda, pesem, pa tudi ples, vse to se je dogajalo skoraj do noči. V srcu ostaja hvaležnost in pripravljenost darovati se, ljubiti, odsevati Boga v tem svetu. On je res blizu. Vedno tu. Vedno z nami. Veselite se!

Foto: Florian F. Juch

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.