119

Kaj imajo skupnega uršulinke, število 119, papež Leon XIII. in Rim?

V tem zagonetnem vprašanju se skriva današnji praznik. Danes je natanko 119 let od ustanovitve Rimske Unije, ki jo je potrdil papež Leon XIII.
Od ustanovitve Družbe sv. Uršule davnega 1535. leta (ta praznik smo praznovale pred tremi dnevi) se je Družba razširjala in preoblikovala glede na »čase in potrebe«, kot je že predvidevala ustanoviteljica. Konec 19. stoletja jo najdemo tako rekoč po vsem svetu v obliki avtonomnih samostanov. Beatifikacija in kanonizacija Angele Merici je samostane povezovala. Želja po združevanju je plaho prihajala na dan. Zgodovinski časi pa so doprinesli svoje: rimski samostan se je zaradi politične situacije znašel v izredno težkem položaju, samostan jim je bil zaplenjen in sestre niso smele sprejemati novih članic. Materialna in moralna pomoč je prihajala iz mnogih krajev … Francoske sestre iz Bloisa so naredile še korak več: v Rim in nato v Calvi je prišla skupinica sester in tako sta samostana lahko obstala.
To je bil zametek in začetek Rimske unije, v katero je 21. novembra leta 1900 s tajnim glasovanjem v ozračju veselja pristopilo 62 avtonomnih samostanov. 28. novembra so sestre prejele papeško potrditev in naslednji dan se je začel prvi generalni kapitelj.

Rimska unija še danes združuje sestre iz mnogih dežel in še vedno je odprta za sprejem avtonomnih samostanov pod svoje okrilje. Letos poleti so se nam pridružile Uršulinke iz Maleta, pred nekaj  leti uršulinke iz Santiaga v Čilu in sestre Irske unije.
Močna Angelina dediščina »INSIEME« (skupaj) je živa med nami in nas skupaj vodi v prihodnost.

*Vir: Marie-Andree Jegou, OSU in Marija Jasna Kogoj OSU Rimska unija uršulink, Pot k edinosti

vrhovni kapitelj, Rim, november 1900

 

vrhovni kapitelj, Rim oktober 2019