Vrata usmiljenja – ikona

 

Italijanska uršulinka sr. Anna Rosa Porro je ob začetku leta usmiljenja napisala ikono Vrata usmiljenja, ki na izviren način predstavlja vsebino tega leta. Z dovoljenjem to ikono in njeno razlago delimo naprej.

 

Vrata usmiljenja (razlaga podobe)

 

Brez naslovaNa ozadju stvarstva (glej «Laudato si» papeža Frančiška) so postavljena prosojna vrata usmiljenja.

V središču odprtih vrat je Kristusovo obličje: »Jezus Kristus je obličje Očetovega usmiljenja.« (MV 1)

Na krilih vrat sta dve ikoni v modernem koptskem slogu: spodaj je ikona oznanjenja, zgoraj pa Jezusovega rojstva. Na Jezusovi avreoli je napis »Njegovo usmiljenje traja vekomaj.«

Na ozadju je še več zapisov: »Usmiljeni kot Oče« (MV 13), Ko je naš pogled uprt v Jezusa in njegovo usmiljeno obličje, lahko dojamemo ljubezen Svete Trojice. (MV 8) in ponovno: »Spomni se, GOSPOD, svojega usmiljenja, svojih dobrot, saj so od vekomaj.« (Ps 25, 6)

Spodaj so na ozadju cvetja tri ikone: v sredini je ikona Jezusa, ki v Getzemaniju moli k Očetu: Sin je vedno v občestvu z Očetom, da v pokorščini izpolni njegovo voljo.

Na desni strani je ikona s trnjem kronanega Jezusa, ki nas po svojem križu vodi v nevihtnem morju našega življenja; daje nam, da hodimo po razburkani vodi, ne da bi potonili; in nas vodi s seboj na drugo stran.

Na levi strani je ikona vstalega Kristusa, ki vabi apostole in nas vse, naj vržemo mreže, da bi izkusili čudež »čudežnega ulova.«

Nad vrati je golob Svetega Duha, ki vedno razsvetljuje naša življenja in nas vodi na sočne pašnike.

Zgoraj je na ozadju obarvanega morja čoln našega poklica – Ko nas je poklical, smo pustili vse in v zaupanju v njegovo neskončno usmiljenje odrinili na globoko, in še danes mu želimo slediti v veselju in ljubezni.