Od kdaj so nune na slovenskih tleh? Redovna obleka?

ursulinke_2Spoštovane!

Zanima me, od kdaj nune obstajajo na slovenskih tleh, kateri red je bil prvi?

Koliko redov je danes v Sloveniji?

Poleg tega, ali bi lahko razložili kaj o opravah, oblekah nun?

Kako je vaša uniforma sestavljena, kateri so obvezni deli? Kakšne barve oblek ima kateri red (ne vem, ali sem prav opazila, vendar imajo različni redi različne barve)? Kakšna so bila včasih pokrivala, kdaj so nune dobile rute?

Lp, M.

 

Draga M.,

hvala za zanimivo vprašanje. Čeprav na videz zelo preprosto, pa je pomenilo kar nekaj brskanja po knjigah in spletu.

Prve »nune« (uradno rečemo redovnice), ki so prišle na slovenska tla, so bile dominikanke. Leta 1237 so se naselile v Studenicah, nekaj kasneje v Velesovem in Radljah ob Dravi. Poleg molitve so se ukvarjale s poukom in vzgojo plemiških deklet. Za njimi so leta 1300 prišle klarise v Mekinje pri Kamniku in leta 1358 v Škofjo Loko. Njim so leta 1702 sledile uršulinke, ki so v Ljubljani odprle prvo javno šolo za dekleta vseh slojev. Število redovnih ustanov se je z leti spreminjalo. Tako leta 2016 živi in deluje v Sloveniji 16 ženskih redovnih ustanov.

In sedaj k bolj »vidnemu« delu vprašanja. V uršulinskih konstitucijah (neke vrste redovna ustava) piše, da redovno obleko nosimo kot znamenje posvetitve Bogu in pričevanje za evangeljsko uboštvo. Naša obleka je dvodelna: krilo in brezrokavnik s pokrivalom v obliki rute v sivo-modri barvi ter bluza oz. pulover v beli, modri ali sivi barvi. Tako obleko nosimo z manjšimi spremembami nekje od sredine 70. let prejšnjega stoletja. Pred tem smo uršulinke nosile tuniko iz črnega blaga, prepasano z usnjenim pasom in črn pajčolan.

Druge redovi nosijo danes uniforme različnih barv in oblik. Lahko so enodelne (tunika ali habit) ali pa dvodelne – krilo in bluza, včasih tudi brezrokavnik. Glede barv bom naštela le nekatere: v belem so sestre dominikanke, prav tako so v belem sariju Misijonarke ljubezni (sestre matere Terezije), v modrem so sestre usmiljenke, v različnih variantah sive barve so salezijanke (poleti tudi v belem), Marijine sestre, Frančiškanke Marijine misijonarke in Sestre svetega križa. V rjavem so sestre karmeličanke in klarise, v belo-črni kombinaciji pa notredamke, Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja in Frančiškanke Brezmadežnega spočetja. Barve veljajo za obleko, medtem ko je lahko pokrivalo enake ali drugačne barve. Nekatere novejše redovne skupnosti so tudi v civilni obleki. Posamezne redovnice nosijo lahko zaradi dela, ki ga opravljajo, tudi prilagojeno redovno obleko ali pa so v civilni obleki (npr. medicinske sestre, negovalke, kuharice, vzgojiteljice v vrtcu…).

Zavedam se, da je tale odgovor precej teoretičen – naj bo povabilo, da imena redovnic vtipkate na splet in si »nunsko modo« ogledate kar tam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.