GOSKE IZ KVAŠENEGA TESTA
Z otroki iz vijolične sobe smo tokrat pripravljali goske iz mlečnega kvašenega testa. Testo se je v kuhinji pripravljalo v jutranjih urah, po 9. uri pa je prostor pred vijolično sobo postajal vedno bolj poln. Začele so nastajati goske.
Sestavine (za približno 20 srednje velikih gosk):
1 kg moke
1 kocka kvasa
6 dl mleka
250 g masla
1 žlička soli
4 velike žlice sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
limonina lupinica (po želji)
rozine
jajce za premaz
Priprava
Kvas nadrobimo v malo toplega mleka, dodamo žličko sladkorja in nekaj moke ter premešamo. Pustimo, da se naredijo mehurčki in zmes malo naraste. V večjo posodo stresemo moko. V drugi posodi pa raztopimo maslo in mu primešamo sladkor, vanilijev sladkor, nastrgano limonino lupinico ter sol in dodamo toplo mleko. Mešanica ne sme biti vroča. Počasi jo vlivamo v moko in vgnetemo mehko testo. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja vsaj ½ ure.
Od vzhajanega testa zajamemo pest testa, ga z rokami oblikujemo v svaljek.
Zavežemo ga v vozel. Iz zgornjega konca vozla oblikujemo glavo goske. Za oči uporabimo rozine.
Z rokami ali s škarjami oblikujemo kljun. Spodnji konec vozla oblikujemo v rep, tako da z nožem večkrat zarežemo.
Preden damo v pečico, pustimo, da goske še enkrat vzhajajo nato jih premažemo z jajcem in pečemo približno 15 minut na 180°C.
s. Diana Novak