Otroci v Angelinem vrtcu pečemo mafine z …

Mafini z jabolki in drobljencem

Sestavine (za 12 kolačkov)

Testo:

300 g / 2 lončka         moke
1 žlička                      pecilnega praška
½ žličke                     sode bikarbone
150 g / ¾ lončka        sladkorja
2                                jajci
125 ml / ½ lončka      olja
125 ml / ½ lončka      jogurta
ščepec                       soli

Nadev:

2                               jabolki
1 žlica                       rozin
½                              limone (sok)
60 ml / ¼ lončka       jabolčnega soka
¼ žličke                    cimeta
2                               vanilijeva sladkorja

Drobljenec:

60 g / 4 žlice           moke
1 žlica                     sladkorja
40 g / 2 žlici            masla

 

Priprava:

1. Nadev: Jabolka operemo (lahko jih olupimo) in narežemo na kocke. Skupaj z limoninim sokom, jabolčnim sokom, sladkorjem in cimetom jih kuhamo, da zavrejo in nato pustimo, da vse skupaj počasi vre še 5-10 minut. Posodo odstavimo s štedilnika ter vmešamo rozine. Pustimo, da se malo ohladi.

2. Drobljenec: Moko in sladkor stresemo v posodo in premešamo. Dodamo rezine masla in z rokami pregnetemo, da nastanejo drobtine.

 

3. Testo: V večjo posodo ubijemo jajca, dodamo sladkor ter stepemo z mešalnikom. Med mešanjem počasi vlijemo olje in jogurt ter ponovno dobro premešamo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. V drugo posodo stresemo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono ter premešamo. Dodamo jajčni zmesi in premešamo, da nastane gosto testo.

 

5. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki. Vsak modelček malo več kot do polovice napolnimo s testom. Dodamo žlico jabolčnega nadeva in po vrhu potresemo z drobljencem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. V pečici, ogreti na 180°C, pečemo 15-20 minut.

Misli otrok ob peki peciva:

– Delali smo kolačke.

– Ubijali smo jajca.

– Rezala sem maslo.

– Notri smo dali olje.

Najbolj všeč mi je bilo:

– ko smo dajali drobtinice,

– ko smo pomagali drug drugemu.

 

 

Mafini z jabolki (brez mleka in jajc)

Sestavine (za 12 kolačkov)

Testo:

250 g                          moke
1 žlička                       pecilnega praška
½ žličke                      sode bikarbone
2                                 banani
125 ml                        olja
125 ml                        jabolčnega soka
ščepec                       soli
(sladkor po potrebi)

Jabolčni nadev:

2                               jabolki
1 žlica                       rozin
½                              limone (sok)
60 ml / ¼ lončka       jabolčnega soka
¼ žličke                    cimeta
2                               vanilijeva sladkorja

Priprava:

  1. Banano z vilicami pretlačimo.
  2. Med miksanjem dodamo najprej olje, nato jabolčni sok.
  3. Moko premešamo s pecilnim praškom in sodo bikarbono ter vmešamo v bananino maso.
  4. Dodamo še jabolčni nadev in ponovno premešamo.
  5. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in jih do ¾ napolnimo z maso.
  6. Pečemo na 180°C, 15-20 minut.

 

 

s. Diana Novak

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedIn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja