MARMORNI KOLAČ
Sestavine (za veliki pekač)
250 g masla
350 g sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
1 skodelico mleka ali smetane
6 jajc (ločimo rumenjake in beljake)
500 g moke
1 zavitek pecilnega praška
3 žlice temnega kakava (ali 6 žlic čokolade v prahu)
Priprava
1. Moko zmešamo s pecilnim praškom.
2. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
3. Iz beljakov stepemo sneg.
4. Maslo stopimo oz. pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Med miksanjem mu postopno dodajamo sladkor in vanilijev sladkor, rumenjake in mleko.
5. Po žlicah dodajamo moko s pecilnim praškom in dobro premešamo.
6. Na koncu v maso previdno vmešamo sneg.
7. Testo razdelimo na dva dela. V en del testa dodamo še kakav ter premešamo.
8. Pekač obložimo z peki papirjem ali namažemo z maslom. Izmenično naložimo eno žlico temnega testa in eno žlico belega testa.
9. Kolač pečemo približno 1 uro in 15 minut na 175°C.
Recept za marmorni kolač brez jajc in mleka
1 banana
2 vanilijeva sladkorja
1 lonček vode
½ lončka olja
2 lončka moke (kamutove)
1 pecilni prašek
2 žlički kakava
2 žlici vode
Priprava
- Banano z vilicami pretlačimo. Dodamo sladkor in zmešamo z mešalnikom.
- Med miksanjem dodajamo najprej olje, nato pa še vodo.
- Moko premešamo s pecilnim praškom in dodamo masi. Ponovno dobro premešamo.
- Maso razdelimo na dva dela. V drugi del vmešamo kakav, raztopljen v 2 žlicah vode.
- Pekač obložimo s papirjem za peko ter temno in svetlo testo izmenično naložimo z žlico.
- Pečemo na 175°C, približno pol ure.
s. Diana Novak