Romanje po poteh sv. Angele Merici – darilo s. Magdaleni za 45 let posvečenega življenja

26.6.2017 smo se tri dekleta, Darja, Anamarija in Nina s s. Magdaleno zbrale pred uršulinskim samostanom, da se odpravimo na kratko romanje po poteh sv. Angele Merici, ustanoviteljice uršulink. To romanje je bilo darilo s. Magdaleni v zahvalo in za njenih 45 let posvečenega življenja. Darja je prišla po nas iz vasi Črnotiči (pri Črnem Kalu) in nas varno pripeljala do Brescie. V Brescii so nas sprejele sestre angelinke, ki živijo na način prvih učenk sv. Angele. V Brescii smo nato obiskale kraje, kjer je sv. Angela hodila in bivala. Prav poseben je bil drugi dan, ko si je sestra, odgovorna za cerkev, kjer je grob sv. Angele, vzela čas za nas in nam razložila vsa pomembna dejstva življenja te svetnice. Pokazala nam je kje je sv. Angela največ molila in se zbirala z svojimi dekleti, kje so bili pokopani prvi mučenci, katerim se je ta svetnica posebej priporočala in jim tudi posvetila družbo deklet – red sv. Uršule. Bili smo v sobi, kjer naj bi umrla, … Po obisku cerkve in razlage kript smo v tišini pred grobom sv. Angele še nekaj časa molile in premišljevale. To je bilo za nas prav posebno duhovno doživetje.

Poslovile smo se od prisrčnih in nasmejanih sester in se odpravile do Desenzana, kjer se je sv. Angela rodila in v Grezze, kjer je živela v mladih letih. Iz Grezze smo šle še do nove cerkve in od tam na obisk k sestram uršulinkam sv. Karla Boromejskega. Pred samostanom stoji križ, kjer je sv. Angela imela videnje, da bo ustanovila Družbo.

Vsa ta srečanja so bila polna veselja in radosti. V teh dneh mi je bilo dano, da sem globlje začutila sv. Angelo, ki je bila napredna žena, ki je spreminjala tok časa in resnično šla proti vetru. Njeno življenje je bilo velikokrat zaradi tega težje, toda sadovi njenega dela so med nami in so resnično veliki. Zdaj, ko gledam svoje življenje nazaj, vidim, da se nisem niti zavedala, kako je sv. Angela skozi delo s. Magdalene pravzaprav krojila mojo, našo pot in presunjena sem, kako velika so dela sester reda uršulink Rimske unije.

Hvala s. Magdaleni za ves trud in (po)moč, ki nam jo daje. Hvala za vlivanje (za)upanja, ki prižge vsa plamena, ko le ta ugasnejo in hvala za ljubezen.

Veselje in hvaležnost za lepo in dobro, ki smo si ga podarile, kroži med nami.

Nina Skitek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.