Tečaj nemščine v Celovcu

V torek, 25. julija 2017, so se s. Simona Zabukovec, s. Polona Švigelj ter gospa Majda Švegl v popoldanskih urah odpeljale v Celovec. Letošnji tečaj tako postaja že tradicionalen z našo koordinatorico s. Simono ter profesorico gospo Herlinde Aichner in njenim možem g. Wernerjem.

 

V sredo zjutraj smo bile, po sveti maši in zajtrku, vse »tečajnice« zbrane v učilnici uršulinske osnovne šole v Celovcu. Bilo nas je sedem: s. Polona Švigelj, s. Marjeta Cerar, s. Diana Novak, gospa Majda iz Ljubljane, Ema Cerar iz Radomelj (rodna sestra s. Marjete) ter dve dekleti-sestri Sinja in Sibila Mežnar iz Novega mesta.

 

Prve ure tečaja smo preživele ob predstavitvah v nemškem jeziku, nato pa smo se razdelili v dve skupini, glede na znanje jezika. V nadaljevalni skupini so bile s. Diana, ga. Majda in ‘šentviška gimnazijka’ Sinja, skupaj s prof. Wernerjem. Začetno skupino pa smo sestavljale: s. Polona, s. Marjeta, Ema ter Sibila, najmlajša udeleženka (9 let), skupaj s prof. Herlinde.

 

 

Vsak dan dopoldan je potekalo učenje sočasno v dveh razredih, s pospešenim ritmom, medtem ko so bile popoldanske ure namenjene spoznavanju okolice s praktičnimi »jezikovnimi urami«, ob učenju imen ulic, zgradb, dreves in rastlin …

 

 

 

Tako smo si v sredo popoldan ogledali celovški  Botanični vrt »Krenzberg«, z vrstami rastlin z vseh kontinentov sveta. V četrtek pa smo poromali h Gospe Sveti ter obiskale Muzej v naravi »Landes Museum Kärnten«.

Med obedi smo se trudile razlagati predelano učno snov sestram v skupnosti ter jim prinesle nekaj mladostnega veselja in smeha.

Ob večerih smo šle na ogled mesta, pri čemer seveda ni manjkal dober sladoled, ki smo ga hitro »zvohale«.

Vse prehitro je prišel petek, ko smo se po kosilu poslovile od sester s krajšim programom.

Lahko rečem, da so nam sestre skoraj zapovedale, da se čim prej spet vrnemo mednje in skupaj preživimo nekaj koristnih, veselih  in lepih dni.