Z Marijo od Učlovečenja: Bankrot

 

Če ste spregledali uvod: HODIMO SKUPAJ S SV. MARIJO OD UČLOVEČENJA

 

4. BANKROT

Aprila je Marija postala mati. Veselje nad rojstvom sina je zasenčila skrb za moževo zdravje in svilarsko delavnico, ki je bila v dolgovih. Mož je umrl v jeseni. Devetnajstletna je postala vdova, sin Cloude je bil star nekaj mesecev in podjetje je bilo v bankrotu. Po zakonu je bila kot vdova oproščena moževih dolgov in nihče ji ne bi mogel odvzeti dote, ki jo je prinesla v zakon.  A lotila se je tako rekoč nemogočega: izplačala je vse dolžnike in obveznosti. Sama je pozneje zapisala, da so križi, ki so ji bili naloženi, človeško gledano bili preveliki za osebo njenega spola, starosti in zmožnosti, a dobrota Boga ji je dajala moč in pogum, da je vse to zmogla.  

 

Vsakemu od nas je dan križ, morda tudi izkušnja »bankrota«, ko zgleda, da smo izgubili vse in človeško gledano ni več upanja. Marija je našla podporo v Božji besedi in v zaupanju, da je Gospod z njo.

 

V vsakdanjem življenju dan za dnem prinašaj pred Gospoda kar polni tvoje srce – v drobnih skrbeh ali velikih stiskah in preizkušnjah, prisluhni Njegovi besedi. Obujaj vero, da to niso človeške besede ampak je to Božja beseda, ki je resnična in se izpolnjuje sedaj (četudi ti tega še ne vidiš). Morda že imaš izbrano Božjo besedo ali pa boš morda našel-a v eni od teh podporo, pogum in zaupanje: Izaija 43,2. Jeremija 17,7-8. Psalmi 27, 37, 57, 91. Matej 6, 25-34. Matej 11, 25-30.

 

Vsemogočni Bog, daj mi zaupanja, da ti vodiš vse moje poti in poznaš vse moje stiske. Naj se iz tega učim, kako si mi blizu in v svoji previdnosti obračaš vse v moje dobro. Amen.

Sveta Marija od Učlovečenja, poznala si težo križa, izprosi mi vdano zaupanje v Božjo pomoč.