Biser Ljubljane

Na adventnem vencu smo prižgali že drugo svečo, ki je poleg tega, da oznanja bližajoče Jezusovo rojstvo tokrat oznanila še nekaj; odprla so se vrata v obnovljeno cerkev Svete Trojice, ki je zažarela v novi preobleki. Obnovljenega je bilo veliko: tlak, omet, razpoke, zamenjana okna … in prišel je čas, da se zahvalimo Bogu in vsem ljudem, ki so prispevali k obnovi tega bisera v središču Ljubljane.

V sredo, 13. 12. 2017, je škof Anton Jamnik  blagoslovil obnovljeno cerkev Svete Trojice v Ljubljani. Pri slovesni sveti maši se je gospod župnik Dragan Adam zahvalil vsem, ki so prispevali k obnovi; predvsem sestram uršulinkam za vsa dogovarjanja in skrb, da je obnova lepo potekala, Ministrstvu za kulturo, ki je prispevalo skoraj polovico sredstev za obnovo in vodstvu ter delavcem podjetja Gradnje Moste, ki je zahtevno sanacijo izvedlo.

Škof Jamnik je pri nagovoru poudaril, da je cerkev Svete Trojice biser Ljubljane, zahvalil se je sestram uršulinkam za njihovo pričevanje in oznanjevanje sredi mesta. Spodbudil nas je k pogledu vere, kjer ima vse svoj smisel. Po zgledu današnje svetnice, svete Lucije, naj bi znali videti človeka, lepoto stvari in vsega ustvarjenega, da bi se lahko resnično srečali s človekom, tako kot se je s človekom srečeval Jezus, ki je najprej videl človeka v njegovo srce. Resnično videti človeka pomeni, da v človeku odkrivamo Božjo podobo. Ljubeč Božji pogled je tisti, ki nas išče brezpogojno in nikoli ne obupa. Svoj nagovor je zaključil z mislijo, da se v evharistiji vedno srečamo s tem ljubečim Božjim pogledom.

Školjka rodi biser iz bolečine, ker vanjo pride tujek, več kot je bolečine, večji je biser, večji kot je biser bolj žari… Cerkev Svete Trojice je res biser sredi Ljubljane, mnogi občudujejo njeno lepoto, turisti fotografirajo oltarje, a ta biser lahko resnično v polnosti zažari, če je v njej občestvo, ki moli, ki zliva svoje bolečine, dviga prošnje in zahvale k Njemu, več kot je molitve, bolj žari….Naj nikoli ne neha žareti!

 

Foto: s. Marjeta Pija Cevc