Hodimo skupaj … s sv. Marijo od Učlovečenja

Praznovali smo god sv. Marije od Učlovečenja. Mnogi je ne poznajo, nekateri je ne marajo, ker jo ne poznajo dovolj, kdor pa jo res spozna, mu lahko postane učiteljica duhovnega življenja (kot pravijo o njej naše Konstitucije).

Vabimo vas, da jo spoznate v zaporednih tednih, ko vam bomo posredovali koščke njenega življenja.* Lahko jih vzamete kot duhovno spodbudo, ki vam bo spregovorila sredi vašega vsakdana.

 

Če boste kdaj obiskali njeno rojstno mesto Tours v Franciji in se sprehodili ob reki Loire, boste opazili ob poti mnoge okrogle železne priveznike, kamor so privezovali ladje, ki so obložene s tovori prihajale in odhajale iz mesta. V nekem obdobju Marijinega življenja je bilo to zelo povezano z njenim vsakdanom, zato nas bodo podobe teh priveznikov spremljale kot simbol skozi prihodnje tedne. Naj nam bodo v spodbudo, da bomo naše življenje lahko “privezali” na njeno izkušnjo in bo v našem življenju bolj glasno odmeval “da” Gospodu.

 

*Podatki o njenem življenju so vzeti iz knjige Marie Guyard (avtor je Guy-Marie Oury o.s.b.). Če bi o njej želeli izvedeti več pa imamo v slovenščino prevedeno knjigo Marija od Učlovečenja: Žena, ki jo je treba še odkriti, avtorice s.Hélène Bélanger, Kanadske uršulinke.

 

1. SANJE

 

Marija Gruyard se je rodila 28. oktobra 1599 kot peti od osmih otrok pekovskemu mojstru Florent in njegovi ženi Jeanne. Bili so verna družina. Pri sedmih letih je sanjala kako se s prijateljico igra na dvorišču šole. Ozrla se je in videla kako z neba prihaja Jezus in se ji bliža. Z neizmerno ljubeznijo je prihajal k njej, da mu je stekla naproti, on pa jo objel in poljubil: “Hočeš biti moja?” “Da,” je bil njen odgovor.

Sanje so se ji zapisale v spomin in zjutraj je o njih pripovedovala vsakomur, ki jo je le bil voljan poslušati.

In vendar niso bile le sanje, ki zbledijo in gredo v pozabo. Prinesle so ji močno izkušnjo Boga in njegove ljubezni. Cerkvene slovesnosti so jo očarale, rada je Bogu preprosto pripovedovala o vseh svojih doživetjih in potrebah. Velikokrat se je med igro izmuznila v cerkev in tam obsedela v tišini. Imela je posebno ljubezen do revežev. Vse to je pripisovala tej izkušnji.

 

Globoko v vsakem od nas so sanje. Včasih so zasute pod mnogimi skrbmi, izkušnjami, razočaranji … In vendar so v nas položene kot zlata nit na katero se lahko pripne vsak trenutek našega življenja. To niso le površne, trenutne želje, ki bi nas puščale prazne. So kot vrelec, ki nam daje moči, zagona in smisla.

 

So moje sanje pokrite s prahom ali zakopane? Vzemi si v tem tednu nekaj časa in se večkrat vprašaj kaj so tvoje najgloblje želje, sanje tvojega srca.

 

Gospod, kot otroku si sveti Mariji od Učlovečenja dal spoznati kako zelo jo ljubiš. Navdušena in osvojena od tvoje ljubezni ti je z vsem srcem odgovarjala. Pomagaj mi prepoznavati, da sem tudi jaz neizmerno ljubljen/a in naj to spoznanje obnovi moje sanje, moje najgloblje želje. Amen.

Sveta Marija od Učlovečenja – prosi zame, da obnovim svoje najgloblje želje.