Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč

Po izobraževanju Kateheze Dobrega pastirja, sem začela intenzivno vstopati v delo v atriju za otroke stare od 3 do 6 let. Letos sem prevzela odgovornost za atrij, ki poteka v Hiši kruha pri Svetem Duhu. Sedem otrok prihaja v atrij ob torkih od 16.30 do 18.15 ure. Atrij je prostor, kjer otrok lahko posluša in premišljuje Božje oznanilo. Katehistinji, v atrij prihaja tudi Urška Jereb, skupaj z otroki odkrivava Boga in mu poskušava odgovarjati.

Preden pridejo otroci v atrij, se za trenutek usedem in prosim Jezusa, da mi pomaga, da bi izstopila iz sebe, se izpraznila in zmogla v danem trenutku prisluhniti, zaznati, kaj potrebuje otrok. Prosim ga, da bi zmogla stopiti na njihovo raven. Obenem se zavem, da sem jaz tista, ki pripravi prostor, material, Jezus pa je tisti, ki deluje v otrokovih srcih. Letos še posebej izkušam, da sem jaz tista, ki pomaga otroku, da pride bliže k Bogu. In čutim, da je to velik dar, zaupanje, ki mi ga izkazuje Gospod, da smem pomagat otrokom priti bliže k Bogu.

Velikokrat se zgodi, da preko otrok v tem času tudi sama pridem bliže k Bogu. Zaznavam navzočnost Svetega Duha, ki deluje v meni in v njih. V atriju se zgodijo mali čudeži na obrazih otrok in v njihovih besedah, ko odkrivajo, kdo je Bog. Takrat zaslišim iz njihovih src besedo: “Močni Bog je tisti, ki je vstal od mrtvih.” “Jezus, rada te imam.” Na narisani sliki zagledam deklico, ki se sprehaja in zagleda veliko luč. V tistem trenutku se ustavim in pogledam vase ter se vprašam: »Jezus, ali moja dejanja izražajo to, da te imam rada, da te ljubim in da sem vsa tvoja? Ali vidim to veliko luč, ki je vedno z menoj? Jo vidim, ko sem v temi, ko hodim v temi?« Včasih se vprašam, kaj bi jaz v tistem trenutku povedala Jezusu. Včasih v svojem srcu začutim, da imam res rada te otroke in da sem Jezusu hvaležna, da mi jih je poslal na mojo duhovno pot. Včasih pa začutim, da nimam besed, ko gledam, kaj Jezus dela v otrocih, ko gledam, kakšen oseben odnos imajo z njim. Takrat se samo čudim in rečem, res si velik, res si edini za katerega želim živeti, edini, katerega želim ljubiti.