Angela 39, božič 2014

naslovnica 39Beseda uredništva:

Rutina, tradicija, presenečenje, novost

Štirje pojmi iz naslova opišejo nasprotje, ki ga vsebuje življenje, ki že nekaj časa traja. Za tiste, ki smo v uredništvu Angele že nekaj časa, lahko priprava nove številke postane rutina. Glede na to, da izhaja že 16 let, je tudi tradicija, da se pojavi pred bralci. Ko pa se oziramo po dogajanju med uršulinkami, se še vedno zgodi kakšno presenečenje: »A tudi to je bilo?« Življenje, kjer je nevidni ‘motor’ Sveti Duh, neobhodno prinaša novosti, preseneča z drugačnostjo.

Nehote dinamika, ki sem jo opisala, spominja tudi na vsakoletne božične praznike. Hote spominjam na to, saj nam vse štiri besede prinašajo izziv. V čem je praznovanje božiča zame rutina? Kakšno tradicijo želim ohraniti in jo prenašati naprej? Me je doletelo presenečenje? Sem prepoznal/-a novost?

Mogoče vam lahko branje te številke Angele, ki jo imate v rokah, prinese spodbudo k enkratnemu praznovanju božiča 2014. Ne bi bilo slabo, če bi nastala mešanica vsega – nekaj rutine glede na prejšnja leta, poživljena tradicija in …

Opisala bom nekaj od teh štirih točk za revijo, ki jo berete, zgodbo pod temi štirimi vidiki o letošnjem božiču pa prepuščam vam. Sicer pa kot vedno – vaja dela mojstra ali naša naloga je, pripraviti se na molitev, vsebina in srečanje v molitvi z Bogom, pa je Božji dar – tako tudi za božič naj nas po pripravi obišče Bog sam.

Rutina v tej številki se razbere iz razporeditve rubrik in novic iz skupnosti. Ni dosti drugače kot v prejšnjih številkah, no, pravzaprav kaj manjka – nekaj načrtovanega ni nastalo, ker s(m)o sestre prezaposlene.

Tradicija uršulinskega pristopa se razpozna po prispevkih, ki pričajo o našem življenju z Bogom. S tem želimo oblikovati vašega duha in vas krepiti v vaši osebni veri. Če koga kaj učimo ali vzgajamo, je zato, da bi (še bolj) ljubili Boga.

Presenečenje v tej številki (zame) je širina dogajanja, ki se pokaže skozi prispevke. Čeprav sem znotraj (kot rečemo moderno ‘insiderka’), se vseeno rahlo čudim, da se med nami odvija toliko stvari. Utrinek novega je pa čutenje, ki se prebudi v meni, ko se srečam s posamezno sestro, ki je pisala v to številko. Videti svet skozi njene oči, doživljati delček njenih spoznanj. Novost, ki je pred tem ni bilo v meni, pa me je obiskala skozi strani te številke Angele.

Tako nekako, se bo potiho priplazil v naše naročje tudi obisk Božjega otroka. Sredi rutine, tradicije, kot presenečenje in novost.

Lepo branje in praznovanje želim!

S. Marjeta Pija Cevc

Celotno revijo Angela dobite TUKAJ