Novice 16, 26. februar 2017

Čas za spremembe. Ne samo, ker se začenja postni čas s pepelnico, ampak tudi zato, ker že sam čas začetka drugega semestra predpostavlja fleksibilnost, veliko potrpežljivosti in odprtosti za vse spremembe. Naj se zgodijo v miru in z Božjo podporo. Potem gre, ne bojte se.

ODHODI IN PRIHODI

Mateja Škof se je za krajši čas (4 mesece) izselila iz doma, ker ima v Mariboru farmacevtsko prakso. Želimo, da bi se veliko naučila in da bi bili prehodi čim lažji. Dobrodošla Veronika (najbolj pogosto ime v našem domuJ) Letková iz Slovaške. V Sloveniji je na Erasmusu in študira geografijo. V nedeljo se bo preselila v apartmaje in bo cimra z Nastjo. Da bi se dobro počutila med nami, naučila kakšno slovensko besedo in spoznala tudi našo lepo deželo.

ČAS IMAM ZATE

S. Milena vsak ponedeljek od 20.30 do 21.30 v kapeli moli in je na razpolago za pogovor. Z veseljem te pričakuje.

PONEDELJKOVA MOLITEV

Ponedeljkove molitve lepo potekajo. In hranijo. Hvala vsem, ki se potrudite, da se lahko v resnici srečamo z Gospodom (to je namen molitve). Želela bi, da to ne bi čutili kot obveze, ampak dar vsem nam. Ko se lahko ustaviš in umiriš. Kljub vsemu pa želim ponoviti, da je molitev obvezna, ko je tvoja skupina na vrsti. Včasih katere ni in se niti ne opraviči. Prosim, da ste bolj dosledne pri tem. Lahko prideš naslednjič, če ti takrat ne znese, ampak vseeno bodi odgovorna in sporoči svojo odsotnost.

POSTNI ČAS JE …

… dar, je čas prednostnih izbir, je čas vrnitve drug drugemu, je dar odpuščanja, je čas pokore, je čas spreobrnjenja, … V sredo je pepelnica. »Spreobrni se in veruj evangeliju.« (Mr 1,14). Povabljena, naj bo znamenje pepela, s katerim bomo potreseni znamenje našega truda v tem času – spreobračanje (na katerem koli področju, vsak ima kaj). Nekaj postnih izzivom vam bomo do konca tedna posredovali, vsaka pa je povabljena, da naredi svojo osebno pot (molitev, odpoved, dar drugemu), kar ti bo pomagalo, da ti bo Gospod bližje.

SERVIAM PROJEKTI

Marec je pred vrati, ko boste v manjših skupinah izvedli manjše projekte in polepšali nekomu dan. Ko načrtujete projekt, zapišite namen, kaj želite doseči in cilje. Vsaka naj prispeva majhen delež. Na koncu mi v roku enega tedna napišite poročilo, refleksijo projekta: opis dogodka, kaj ste spoznali, kaj se vam je odprlo, … Prosim, da v drivu izpolnite manjkajoče podatke (manjka še koordinator ene apartmajske skupine, in še nekaj pisateljev refleksije in fotografov. Dopolnite sezname v tem tednu, napišite že natančen datum, dejavnost!

OLIMPIJADA

Ali imaš v spominu datum letošnje olimpijade? Ali veš kaj je to? Pa začnimo od začetka: 20. aprila bo v Šentvidu od 17.00 dalje športno tekmovanje med ekipami iz katoliških študentskih domov. Prijetno ozračje, kjer se borimo v različnih panogah (ženske v košarki, odbojki, nogometu, namiznem tenisu, morda bo letos še kakšna sprememba). Zelo pomemben člen tekmovanja je podpora, navijaška. To je še dodaten tekmovalec. Že razmišljaš, v katero ekipo se boš izzivalno podala? Ekipa olimpijade te bo vesela, vsake. Dobro bi bilo, da se treningi ob četrtkih čim prej začnejo, da se lahko uigrate kot ekipa. Le pogum! Začnimo že ta četrtek z odhodom v Šentvid, 21.15 izpred rampe (z avtom).

PRAZNOVANJA V ŠDU

Ne moremo vam nuditi ne vem kakšnega prostora, ampak res lahko praznujete v domu. Prej se morate dogovoriti glede časa praznovanja (če se bo končalo po 21.00). Če ste mislili praznovati in nazdraviti z alkoholom, se morate v naprej dogovoriti. Res ne bi želela med vašimi praznovanji prihajati in preverjati, kako se držite pravil. To ni moja drža in navada. Želim, da se odprto pogovarjamo o teh stvareh, ne pa da vam bi bilo potrebno potuhnjeno skrivali. Drugače je v našem domu alkohol prepovedan. Naj bo to prostor, ko boste z veseljem pripeljali svoje prijatelje.

GLEJ DALEČ

Pogled naprej že na drugo leto. V informativni knjižici vse piše, ampak raje še enkrat spomnim, da ne bo potem čudenja. Bodi pozorna, da v tem letu opraviš vsaj 20 ur prostovoljnega dela ali kakšen projekt (Dan za spremembe bo 8. aprila!!; za poletni Celovec še ni 100%); obvezne stvari in še kaj več – dodana vrednost, da samo ne kljukaš stvari, celostna rast – kako gre z izpolnjevanjem ciljev, ki si si jih zastavila na vikendu? Gre za tvoje dobro, saj je čas študija res priložnost, poleg izpolnjevanja študijskih obveznosti, še iskati mnogo novih izzivov na različnih področjih, ki ti bodo odpirali priložnosti za več v življenju (z večjo širino boš bolj zaposljiva, saj mnogi zelo gledajo na neformalno pridobljene veščine, kompetence, znanja). V Nefiks ti lahko tudi s strani ŠDU vpišemo marsikaj. In da dom ni le hostel, ampak skupnost na evangeljskih vrednotah.