Otroci v Angelinem vrtcu pečemo rogljičke

MLEČNI KVAŠENI ROGLJIČKI S SIROM

Sestavine (za 32 malih rogljičkov):

½ kg moke
½ kocke kvasa (ali 1 vrečka suhega kvasa)
1 žlička sladkorja
3 dl (toplega) mleka
1 dl olja
1 mala žlička soli
120 g sira (narezanega na kocke)

PRIPRAVA VZHAJANEGA TESTA:

V približno ½ dl toplega mleka nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in premešamo. Na toplem pustimo, da kvas začne vzhajati (približno 10 minut).

V večjo skledo stresemo moko. Ob rob posode nadrobimo sol, na sredini pa naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas. Počasi prilivamo mleko in začnemo gnesti testo, vmes pa dodajamo še olje. Testo še naprej gnetemo, da postane gladko in se loči od posode. Po potrebi dodamo še malo moke. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati ½ ure.

PRIPRAVA ROGLJIČKOV:

Kako se naredijo rogljički, pa naj povedo slike otrok iz rumene sobe:

Sir narežemo na kocke …

sir-narezemo-na-kocke

sir-narezemo-na-kocke-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… in ga stresemo v posodo.

sir-narezemo-na-kocke-3in-ga-stresemo-v-posodo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzhajano testo razdelimo na polovico. Mizo pogrnemo s čistim prtom in ga potresemo z moko.

Testo od sredine razvaljamo na vse strani, da nastane krog ali ena velika palačinka.

razvaljamo

razvaljamo-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

razvaljamo-3

razvaljamo-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

razvaljamo-5

 

 

                                                   Krog razrežemo kot pico na 16 trikotnikov.

krog-razrezemo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vsak trikotnik položimo kocko sira.
Testo enkrat prepognemo čez sir in zavihamo ušesa navznoter,
da sir med pečenjem ne bi stekel ven.
Nato testo trdno zvijemo od roba proti sredini kroga …                             … da nastane rogljiček.

polozimo-kocko-sira

rogljicek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rogljičke položimo v pekač …                                                                   … se fotografiramo …

pekac

skupinska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… pustimo, da še malo vzhajajo (20 minut), nato pa jih nesemo v pečico in pustimo, da se pri 200°C pečejo približno 15 minut.

Ko so pečeni, izgledajo takole:

bog-pozegnaj

Bog požegnaj!

 

IZJAVE OTROK MED IN PO PEKI:

“Dobri bodo, če jih bomo mi dobro naredili.” (Brina)

“Najprej smo zvaljali testo, dodali smo sir, jih zvili v rogljičke in jih dali pečt.” (Filip)

“Najbolj všeč mi je bilo, ko smo zvijali.” (Rozalina)

“Fino je bilo, ko smo dajali not sirčke.” (Brina)

Jakob zadovoljno kima in hitro poje cel rogljiček, potem še enega.

“Najboljše je bilo, ko sem narezala sir.” (Eva K.)

“Vmes smo kar pojedli kak sirček.” (Filip)

 

 s. Diana Novak

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedIn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja