Popoldne s starejšimi – Obisk prebivalcev doma upokojencev Preddvor

Dne 22. 12. 2015 smo zaključili več tedensko pripravljanje na obisk upokojencev v domu Preddvor. 5 študentk in dve sestri smo obiskale upokojence in jim skušale polepšati praznike ta čarobni december.

Priprave na obisk so se začele nekje v novembru s sestankom in skupno odločitvijo, da bi letos praznike rade polepšale starejšim v domu. S sprejeto odločitvijo so naše priprave hitro stekle – vse od iskanja doma, ki bi ga lahko obiskale, pa tja do peke piškotov. S trudom in sodelovanjem smo uspele urediti vse. Dom Preddvor smo izbrale, ker ima ena od študentk babico v domu, katerrga smo tudi obiskale. En del doma Predvor je v gradu Turn, kjer se je rodila Josioina Turnograjska. To je bilo posrečeno naključje, ki nas povezuje z Domom Preddvor, saj študentke prebivamo na ulici Josipine Turnograjske. Starejši so nam povedali par stvari o njej in nam dali en njen verz s malim darilcem, kot zahvalo da smo prišle.

V duhu praznovanja in radodarnosti smo želele starejšim podariti nekaj daril, zato smo za pomoč prosile donatorje in študentke doma. Odziv je bil zelo velikodušen. Bile smo presenečene nad količino in včasih velikostjo daril, ki so nam jih ljudje pomagali zbrati. Skupaj smo zbrali kar 72 darilnih paketov za starejše, ki so jih bili veseli kot otroci.

Naš obisk se je začel s pozdravom starejših, ki so bili že eno uro pred začetkom vsi zbrani in v pričakovanju. Brez velike zamude smo začele naš program. Najprej smo se predstavile in začele program s pesmijo, nadaljevale pa s skečom o dveh angelih, ki sta se želela prepirati, a na koncu ugotovita, da je dosti lepše se igrati skupaj.

Sledilo je žrebanje številk in podelitev daril, kjer smo razdelili skorajda vse pakete, starejši in mi pa smo delili marsikateri nasmeh, ko je bilo slišati po prostoru vesele besede starejših, kot so: „To bo pa super za mojega vnučka!“.

Seveda nismo samo delile darila, ampak smo vmes tudi kakšno zapeli ali se poigrali. Spremljale so nas pesmi od Slakov, katero je z veseljem zapel gospod z neverjetnim glasom, pa tja do Svete noči, ki je zaključila naše srečanje in marsikomu vzbudila prijeten spomin na pretekla leta. Prav tako smo spomine obujali z vprašanji, kot so najlepši otroški spomini na Božič, njihovi običaji in tudi najboljši recepti za potico in starejše gospe so z veseljem delile imena svojih dobrot z nami, pa tudi kakšen praktičen nasvet in recept.

A kar prehitro so se darila razdelila in druženje je šlo proti koncu, vse skupaj pa smo zaključili s pesmijo Sveta Noč, a kljub temu smo me in starejši še kar vztrajali, in tako smo se sprehodile po domu in obiskale tudi starejše, ki se nam niso mogli pridružiti pri programu. Tudi z njimi smo kakšno rekle, zapele in marsikatera gospa nam je pokazala svojo ljubezen do petja. Prav tako smo spekle piškote in jih razdelile med tiste, ki smo jih obiskale posamezno in jih dodale darilom za ostale.

A preden smo odšle, so se nam upokojenci lepo zahvalili in kot že rečeno nam podarili majhno pozornost in verz, ki sem prepričana okrasuje marsikatero steno ali tablo v naših študentskih sobah.

Prijazno so nas povabili, da se pridemo družiti z njimi spet naslednjo leto in nič ne obljubljam, a sama bi z veseljem ponovno šla!

Srečno novo leto!

Karin Novak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.