Priče: M. Emmanuel

Moja mama je bila uršulinska učenka. Na to je bila vedno ponosna in hvaležna za dobro izobrazbo. S šolo in sestrami je ohranjala stike skoraj vse življenje. Bilo je samoumevno, da sva tudi medve s sestro hodili v uršulinsko šolo. Tako sem spoznala sveto Angelo. Že pri treh letih sem prejela uršulinsko uniformo, s katero sem odraščala do zaključka višje šole.

Jasno se spominjam slike svete Angele, ki me je navduševala v otroštvu: Sveta Angela je sedela, bila je oblečena v črn habit, kot naše sestre, s knjigo v eni roki in z iztegnjenim kazalcem druge roke, ki je bil obrnjen proti nebu. Okrog nje so bila dekleta. Ena je bila mojih let, s svetlimi kodrastimi lasmi in svetlomodro obleko. Slonela je na kolenih svete Angele. Druga je imela v rokah knjigo, tretja pa je imela roke sklenjene v molitvi. Najstarejša je bila bolj gospodična kotdekle, s snežno belim ovratnikom in lasmi, spetimi navzgor. Slika, ki je visela pri glavnem vhodu, je predstavljala moje otroške sanje: biti tako dobra in lepa, kot so bila ta dekleta. Pozneje so se te sanje spremenile v željo, da postanem učiteljica. Zame je pomenilo biti učiteljica biti sestra. Prijazna in mlada sestra Emilia, ki je bila moja razredničarka, je dodala mojim sanjam še več ognja. Doma sem že vadila učiteljsko vlogo s svojimi mlajšimi brati in sestro in si pokrivala glavo z mamino ruto.

Ko mi je bilo kakih osem let, sem bila izbrana, da sodelujem v igri, ki jo je šola pripravljala za praznik svete Angele. Dobila sem vlogo Angele – otroka. Besedila, ki sem se ga morala naučiti na pamet, ni bilo dosti, a moje vznemirjenje je bilo veliko. Veliko smo vadili in nekateri prizori so postali del mene:

»O, oče, tudi jaz želim postati svetnica! Verjetno si zelo lačen, vzemi ta kos kruha. Pojdiva v puščavo, tam bova samo molila in prepevala našemu dobremu Bogu.«

Z leti se je moj odnos z Angelo poglobil. V šolski kapeli sem pred njenim kipom tiho molila, dokler moje odločitev nista potrdila veselje in mir. Tisto leto sem vstopila k uršulinkam kot kandidatinja.

m. M. Emmanuel, Avstralija

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.