Razveselite se tisti dan

Na zadnji strani prirejenega obrednika za zaobljube s. Andreje sem videla zapis preprostih besed iz Lukovega evangelija: »Razveselite se tisti dan« (Lk 6,23). Kateri dan? Besede so bile napisane v misli na soboto, 9. junija. V župnijski cerkvi v Sevnici je ta dan s. Andreja Perc izrekla svoj »DA Bogu« – za vedno, izpovedala je večne zaobljube. To je bil velik dan posebno za s. Andrejo. Pravi, da se ga bo vse življenje spominjala.

V lepo, a preprosto okrašeni cerkvi se je zbralo precej sevniških faranov, vsi njeni domači, predvsem pa večina sester uršulink ter več duhovnikov in prijateljev s. Andreje. Obrede je vodil br. Luka Modic, kapucin. Asistiral mu je diakon br. Miro Pavšek, prav tako kapucin, ob njem sta somaševala domači župnik g. Jože Brečko in p. Janez Poljanšek DJ ter več duhovnikov. Litanije vseh svetnikov je lepo zapel Matevž Mehle. Med tem je v znamenje majhnosti pred Bogom s. Andreja molila leže na tleh. Pravi, da so bili to zanjo zelo močni trenutki, ko se je v srcu vsa predajala Bogu, podprta z molitvijo svetnikov in vseh prisotnih. Br. Luka je v pridigi pojasnil pomen Andrejine izročitve Bogu. Izhajal je iz izbrane Božje besede, ki je vsa govorila o slavju, ki nas čaka v nebesih.

Sledila je izpoved zaobljub, ki se začne z veličastnim naslovom:

»Gospod, moj Bog, Oče, Sin in Sveti Duh …  Jaz, sestra Andreja Perc zaobljubim za vedno čistost, uboštvo in pokorščino  v Rimski uniji Reda svete Uršule.«

Kartico z napisano zaobljubo je izročila v roke provincialne predstojnice s. Zorice Blagotinšek, ki zastopa vrhovno predstojnico. Ta jo je položila na oltar, kjer sta jo skupaj s pričama podpisali.

Starši in vsa njena razširjena družina je obred spremljala v duhu izročanja najmlajše hčere Bogu. Bilo je podobno kot pri poroki ostalih otrok. Tudi s. Andreja je dobila prstan, ki ga bo nosila na desni roki v znamenje zaroke. Po prejemu prstana je zapela:

Zaročenka sem tistega,
ki mu služijo angeli,
katerega lepoto
občudujeta sonce in luna.

S prstanom svojim zaročil me je
moj Gospod Jezus Kristus
in kot svojo zaročenko
me je okrasil s krono.

Po tem obredu je s. Zorica povabila s. Andrejo med zbrane sestre kot polno pravno članico skupnosti.

Na koru so z odličnim petjem obrede spremljali pevci iz več zborov, s katerimi je s. Andreja doslej sodelovala. Za zaključek pa smo vsi zapeli »Hvala večnemu Bogu«. Nato so se vse sestre zbrale v prezbiteriju in se pozdravile s s. Andrejo.

Seveda bi nekaj manjkalo, če ne bi bilo še sproščenega druženja ob prigrizku in pijači pred cerkvijo ter nekoliko kasneje pri kosilu na župnijskem dvorišču.

Začela sem z zadnjo stranjo Obrednika, naj zaključim s prvo kjer piše: »Blagor vam.« Naj ta blagor odmeva v srcu s. Andreje in nas vseh tudi v dneh, ki sledijo.

Foto: Jana Jocif in uršulinke