Redovnica?

Živjo, zanima me kako lahko postanem redovnica?

Ana

Živjo.

Ko ti nekaj v tebi ne da miru in se ti med misli neprestano vriva tudi misel o redovništvu, o tem, da bi mogoče postala redovnica, ko te nekaj glede tega žene k spraševanju, raziskovanju, opazovanju, premišljevanju … Ko te morda privlači in odbija hkrati, veseli in straši in ko glede vsega tega dogajanja lahko rečeš, da na nek način prepoznavaš Božji klic v redovno življenje, takrat je morda najbolje, če navežeš stik s kakšno redovnico, ni pa nujno.

Pred vstopom v samostan se s provincialno predstojnico pogovorita o tem kako prepoznavaš poklicanost v redovništvo. Če je to to, se dogovorita, kdaj prideš kot kandidatinja živeti v eno od naših skupnosti.
Kandidaturi (obdobje opazovanja in življenja v redovni skupnosti) sledi obdobje postulata (že večja vključenosti v delo in življenje sester. Traja najmanj 6 mesecev in največ 2 leti). Potem je 2 leti noviciata – obdobje intenzivne priprave na prve zaobljube (dobiš redovno obleko z belo rutko. Noviciat je mednarodni v Rimu).

Potem izpoveš prve zaobljube, najprej za 3 leta, potem še za 2 leti, možno je še kakšno podaljšanje, če so za to razlogi (to je obdobje juniorata – sestre z začasnimi zaobljubami).
Vse do tu je obdobje razločevanja poklicanosti.

Potem pa večne zaobljube, večni DA Njemu.

Lep pozdrav!

s. Helena Eržen