Sestre in dekorativna kozmetika?

beautiful-2315_1920Spoštovane Uršulinke!

Imam malce nenavadno vprašanje. Zanima me, ali vam je “dovoljeno” uporabljati dekorativno kozmetiko (npr. kakšno ličilo ipd.). Upam, da ne zamerite, ker sem tako radovedna, vendar še nisem srečala Sestre/Redovnice, ki bi bila naličena. Navsezadnje s(m)o vse ženske rade lepe in negovane. Bog nas je ustvaril takšne, kakršne smo, z malo lepote in veliko pomanjkljivosti. In ženske smo mu za to hvaležne.

Vesela bom Vašega odgovora.

Lepo Vas pozdravljam, T.

Draga T., hvala za vprašanje.

Mislim, da bi mnogi radi izvedeli odgovor na to vprašanje, pa jim je nerodno vprašati. 🙂

Ob branju vprašanja mi je takoj prišel na misel dogodek, ki se mi je pripetil pred nekaj leti na programu za dekleta Lepa.si. Ena od deklet (mislim, da je bila stara okoli 15 let), ki je imela skrbno urejene nohte, me je vprašala: » S. Anja, a si sestre lahko lakirate nohte?« Preden bi ji odgovorila, sem jo vprašala: »Kaj pa bi si mislila, če bi videla sestro z nalakiranimi nohti?« In dobila sem presenetljiv odgovor: »Mar bi molila namesto, da si je lakirala nohte.« 🙂 Zgovorno kajne?

Res je, da je v naravi ženske, da je rada lepa in s tem ni nič narobe. Bog nas je ustvaril lepe. Mislim, da lepše, kot se tega zavedamo. Težava se je pojavila, da smo se pustile prepričati, da so zunanji normativi (dolžina trepalnic, ten kože, višina, teža…) tisti glavni, ki nas delajo lepe. Toda, če smo pozorne lahko hitro opazimo, da obstajajo »popolne« ženske, ki niso lepe in nepopolne, ki so. Skoraj drznila bi si reči, da ne obstaja nevesta (seveda govorim o nevesti, ki se želi poročiti in se tega veseli), ki ne bi bila lepa. In obstajajo stari ljudje, zgarani od dela in so lepi. Kako to? Človek, ki ljubi je lep. »Lepota je uresničena ljubezen,« je nekoč nekdo zapisal. In to je tista prva in najpristnejša lepota h kateri nas vabi Bog.

Še en vidik bi rada izpostavila. Moški pri ženski navadno najprej opazi njeno zunanjost, lepoto in ženska si s svojo lepoto navadno želi pridobiti pozornost moškega. Dekorativna kozmetika je sredstvo, ki žensko lepoto še poudari. Sestre smo svoje življenje podarile Bogu, in samo Njemu, torej je razumljivo, da si ne želimo pritegovati pozornosti s svojo zunanjostjo, ki naj bo kot pravi sv. Angela skromna in preprosta.

V želji, da bi odsevale resnično lepoto Boga, ki nas je ustvaril, lepo pozdravljam.

s. Anja