Sveti trije kralji – blagoslov vrtca

Dan pred praznikom Gospodovega razglašenja – obiska svetih treh modrih (kraljev) pri Jezusu, smo na vrtčevski strani še posebej obeležili s skupnim svetim »večerom« (v našem primeru dopoldnevom). Nekateri otroci so si že pred tem izdelali svoje krone in jih okrasili, da bi bili podobni kraljem in bi tudi oni – s tem kar imajo in kar so – počastili Jezusa, Odrešenika. Zbrali smo se v zeleni sobi, kjer smo ob doživetem Nežinem pripovedovanju skupaj ugotavljali, kdo je prišel k Jezusu in kaj pomenijo darila modrih.

Nato so otroci prevzeli glavno vlogo: trije dečki (iz vsake sobe eden) so predstavljali tri modre. Oblečeni so bili v posebna oblačila, imeli posebne krone ter vsak svoje darilo za Jezusa. Ob pesmi »Prišli so, prišli so, sveti trije kralji«, so pokleknili pred Jezusa in mu darovali zlato, kadilo in miro.

Procesija se je vila po prostorih vrtca in jasli. Povsod se je razlegalo ubrano petje, molitev in vonj kadila ter zvonjenje z zvončki. Tako smo v vrtcu razglašali rojstvo Jezusa vsem, ki smo jih srečali.

Ob koncu praznovanja pa je,  kot imamo navado, sledil še blagoslov vsakega posameznika ter kosilo ob slavnostno pogrnjenih mizah. Naše skupno druženje se je končalo z mirom v srcih. Prav takim mirom, ki nam ga daje Jezus, kot darilo vsem nam.

Prispevek napisale: Martina, Andreja in Urška.