Z Marijo od Učlovečenja: Sprejeti odločitev

 

Če ste spregledali uvod: HODIMO SKUPAJ S SV. MARIJO OD UČLOVEČENJA

 

2. SPREJETI ODLOČITEV

Marija se je od 14 leta naprej ukvarjala z mislijo o redovnem življenju. Ko je nekoč to plaho omenila mami, jo je ta zavrnila. Bila je zdrava, razumna, nenarejeno vljudna, tenkočutna, rada se je smejala, obenem je bila po svoje še vedno otročja in nezrela in mama si ni mogla predstavljati, da bi bila primerna za samostan. Kot je bila navada, ji je oče našel moža in preprosto je sprejela to odločitev. Poročila se je pri sedemnajstih letih.

Pozneje je omenila, da bi se nikoli ne bila poročila, če bi imela nekoga, ki bi jo duhovno vodil in ji pomagal z nasvetom. In vendar ni nikoli obžalovala tega koraka, razumela je, da je Bog še ni želel imeti v samostanu.

 

V življenju naredimo mnogo odločitev, velikokrat pa je na nas le, da sprejmemo odločitve, ki jih naredijo drugi. Stavki kot »Če bi le takrat« ali »Če bi takrat ne …« nam ne morejo pomagati, lahko nam pa delajo škodo. Sprejeti odločitve in njihove posledice, četudi so zahtevne, pa nas postavlja v sredo življenja. Ko vzamemo odgovornost nase, nismo žrtve, ampak aktivni soudeleženci svoje zgodbe.

 

Kako je z menoj in mojim sprejemanjem preteklih odločitev, moje osebne zgodovine?

Bodi v tem tednu pozoren-a ali se morda pritožuješ in kaj še nisi v celoti sprejel-a.

 

Gospod, ti si Gospodar mojega življenja. Tebi izročam vse dogodke, odločitve, še posebej te za katere mi je žal ali nosim neljube posledice. Daj mi spoznati, da je v tvoji ljubezni in usmiljenju vse del odrešenja, ki mi ga naklanjaš in me nobena odločitev ne more ločiti od tebe. Amen.

Sveta Marija od Učlovečenja – prosi zame, da v miru sprejmem preteklost in sedanjost.