Z Marijo od Učlovečenja: ŽRTEV

 

Če ste spregledali uvod: HODIMO SKUPAJ S SV. MARIJO OD UČLOVEČENJA

 

7. ŽRTEV

Klic v redovno življenje je bil vse močnejši. Uršulinke so prišle v mesto in gradile samostan, vsak dan je Marija hodila mimo in nezadržno čutila privlačnost v redovno življenje. Bilo ji je enaintrideset let. Okoliščine ji niso dajale nobenega upanja. Bogu je prepustila, da naj on vodi njeno pot in uredi vse potrebno, če jo želi v samostanu. In Bog ji je odprl vrata, pred njo pa je bila največja žrtev njenega življenja: zapustiti sina.

V tem času je bilo v navadi, da je za otroke skrbela širša družina, dečke so pri desetih ali enajstih letih dali v šolanje, revnejši pa so začeli delati. Claude je bil star enajst let in zmenjeno je bilo, da gre v šolo. Dva tedna pred njenim vstopom v samostan je zbežal od doma. Po treh dneh so ga pripeljali nazaj domov. V mestu je bil škandal, veliko so govorili o tem in jo obsojali. Tudi Buissonovi niso bili zadovoljni, da jo bodo izgubili. Le zelo redki so ji stali ob strani. Pod vplivom mnenja bližnjih, je Claude s prijatelji prihajal pred samostan, vpil in kričal naj mu vrnejo mamo. Upal je, da jo bodo poslali domov. To so bili za Marijo najtežji prizori njenega življenja, agonija, ki ji je parala srce.

 

Za vsakogar od nas pride čas, ko se sreča z »absolutnim Bogom«, z Bogom, ki terja od nas mesto, ki mu pripada. Postaviti Boga na prvo mesto vključuje vero. Abraham se ne imenuje zaman oče vere: zapustil je svoj kraj, se podal v neznano in bil celo pripravljen darovati Bogu svojega sina. Sveti Peter pravi v Apostolskih delih, da je treba bolj poslušati Boga kot ljudi (Apd 5,29). Mnogo razumnih razlogov in izgovorov smo zmožni najti v takšnih situacijah, a na dnu srca bomo vedno čutili kaj nam je storiti. Srce pozna razloge, ki jih še tako zapletene okoliščine ne morejo utišati.

 

Morda se bojiš popolnoma zaupati Bogu, ker te je strah. Morda ti je težko verjeti, da On hoče le tvoje dobro in tvojo srečo. Morda že dlje časa potiskaš na stran misel na nov korak, ki se ti ponuja ali se ga bojiš narediti. Srce pozna razloge … zaupaj vanje čeprav se bodo ljudem zdeli nelogični ali neumni. Zaupaj razlogom srca in vodili te bodo na pravi kraj.

 

Gospod, absolutni Bog! Naj se te ne bojim postaviti na prvo mesto v mojem življenju. Naj razumem, da moram priti pred tebe praznih rok, da jih boš ti napolnil s svojimi dobrotami. Amen.

Sveta Marija od Učlovečenja izprosi mi dar vere.