Zgodovinski ogled samostana

Hiša (samostan), v kateri prebivamo študentke ŠDU in seveda tudi sestre uršulinke, je zelo stara. Med njenimi zidovi tiči okrog 300 let izredno zanimive zgodovine. Tjaša, Hema in Polona smo se zato odločile, da en družabni večer posvetimo tej zanimivi in marsikateri študentki neznani temi. Nabralo se nas je 8 študentk. Sprehod po samostanski zgodovini je na našo prošnjo vodila s. Marta Triler.

2015_04_20_Samostan_3

Začele smo s samo zgodovino Ljubljane, ki sega v 1. st, čas, ko je tu stalo rimsko mestece Emona, katerega ostanki obzidja so še danes pod samostanom. Nadaljevale smo z samo ustanovitvijo samostana, in ogledom portretov njegovih predstojnic. V sprehodu po stavbi smo si ogledale mnoge prostore samostana in predmete v njih: kor, slike na dolgem hodniku, fotografije in zemljevide v kulturnem centru, staro knjižnico, relikvarije, arhiv ter celo še ne popolnoma raziskane stare grobnice pod samostanom. Odkrivale smo različne predmete, ki so se skozi čas nabrali v naši veliki hiši ter prostore in njihove namene.

2015_04_20_SamostanSestra Marta je resnično neizčrpna zakladnica znanja, kar se tiče zgodovine in vsaka študentka, ki se je udeležila tega krajšega sprehoda skozi zgodovino naše hiše, je od njega lahko kaj odnesla. Tudi samo vzdušje je bilo dobro, tema nas je vse izredno zanimala in razšle smo se navdušene ter polne novih podatkov. Tudi organizatorke smo izjemno vesele nad izidom družabnega večera in istočasno neskončno hvaležne s. Marti za njeno dobro voljo in prijaznost, da je z nami delila svoje znanje. V dobri uri in pol smo tako dobile soliden pregled zgodovine, ki se je odvijala med našimi stenami. Sprehod skozi hišo verjetno za nas ne bo več enak.

Polona Zupančič

2015_04_20_Samostan_2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.