Z Marijo od Učlovečenja: Nič pogreznjen v Vse

 

Če ste spregledali uvod: HODIMO SKUPAJ S SV. MARIJO OD UČLOVEČENJA

 

8. NIČ POGREZNJEN V VSE

Samostansko življenje je Marijo od Učlovečenja osrečevalo. Mistična doživetja so se nadaljevala, trpela pa je zaradi duhovne teme in raznih preizkušenj. V videnju svete Trojice, ki jo je imela pred noviciatom, je videla sebe v Bogu kakor čisti nič, pogreznjen v Boga, v Vse. Bog je Vse in zmore vse, počasi korak za korakom izvršuje svoj načrt. Leta 1633, 24. januarja je izpovedala prve zaobljube. Po Božiču je imela sanje, ki jih ni razumela. V njih je videla neznano pokrajino in ni niti slutila, da bo 4. maja 1639 zapustila Evropo in se nikoli več vrnila. V času, ko so redovnice živele v strogih klavzurah in niso šle niti čez  prag samostana, je njo Božji načrt peljal čez ocean, v takrat na novo odkrito celino, sedanjo Kanado.

 

Bog, ki je vsemogočen, lahko naredi vse in vendar se spoštljivo ustavi pred človekovo svobodno voljo. »Stojim pred vrati in trkam,« pravi v Razodetju (Raz 3,29). Ko se človek odpre v popolni svobodi, potem je za Boga vse mogoče in v življenju te osebe lahko dela velike reči. Zgled za to imamo v mnogih svetnikih. Ne samo, da je po mnogih Bog delal čudeže, tudi njihova življenja je vodil na najbolj presenetljive načine. Božjo moč lahko izkusimo v našem življenju vsakič, ko zmoremo odpustiti, zaupati, iti naprej, verovati, ko je težko …

 

Naj te v tem tednu spremlja prošnja za notranjo svobodo, da dopustiš, da lahko Bog dela v tvojem življenju. Obenem pa mu v zaupanju izročaj kjer čutiš, da nisi svoboden-a ali si nezdravo navezan-a.

 

Dobrotni Bog, osvobodi me vsega, kar me nezdravo veže in mi podari notranjo svobodo. Naj se v mojem življenju zgodi tvoj ljubeči načrt zame. Amen.

Sveta Marija od Učlovečenja, naj po tvoji priprošnji dosežem notranjo svobodo.