3. mednarodni dan molitve in osveščanja o boju proti trgovini z ljudmi

Caritas Europa 8. februarja, na mednarodni dan molitve in osveščanja o boju proti trgovini z ljudmi, namenja posebno pozornost tej pereči globalni problematiki. V tem trenutku je na milijone ljudi po vsem svetu ujetih v različne oblike izkoriščanja, kar ustvarja velike dobičke kriminalnim združbam.

Obeležitev dneva je v letu 2015 postavil »Papeški svet za pravičnost in mir« in »Svet za pastoralno skrb migrantov« ter »Zveza vrhovnih predstojnic ženskih redovnih skupnosti«, ki pomagajo žrtvam trgovine z ljudmi.

»Stara sem bila 12 let, ko je družinska prijateljica obiskala moje starše. Povedala je, da pozna par v Parizu, ki bo dobil dojenčka in išče mladoletno varuško, ki bi skrbela zanj. Obljubili so mi, da bom dobila plačilo in da me bodo šolali. Mislila sem, da sanjam. Bila sem na poti v Francijo, da študiram«,

je povedala Olivia, ki je bila 9 let izkoriščana v Parizu kot hišna sužnja, brez plačila in brez šolanja.

 

V Sloveniji je trgovina z ljudmi še vedno najbolj prepoznavna na področju spolnega izkoriščanja, vendar se vse bolj opaža porast izkoriščanja delavcev, prisilnega beračenja tujcev ter prisilnega dela. V primeru, da se zazna tovrstno izkoriščanje je potrebno takoj obvesti policijo. Za pomoč pa se žrtve lahko obrnejo na dežurno telefonsko številko Slovenske karitas: 031 470 151.

 

Imre Jerebic
Generalni tajnik Slovenske karitas

 

Več: Izjava Slovenske karitas ob 3. svetovnem dnevu molitve in osveščanja o boju proti trgovini z ljudmi

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.