Filozof, znanstvenik, vernik – I. del

 

Ali je dovoljeno biti filozof čeprav si veren?

Je dovoljeno biti znanstvenik in ugotavljati kako je vse nastalo čeprav si veren in hočeš ostati zvest Bogu?

Se je dovoljeno spraševati o nastanku vsega čeprav si veren?

Tara

 

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za vaša vprašanja. Moram reči, da sem se jih zelo razveselila, ker sem jih bila že nekajkrat deležna, toda v naši rubriki o tem še nismo klepetali. Ker se nekoliko delijo v dva sklopa, mi dovolite, da nanje odgovorim v dveh delih.

Najprej bi se rada dotaknila vprašanj povezanih z vero, filozofijo in znanostjo. Nisem strokovnjakinja, a sem se kot biologinja sama srečevala s podobnimi vprašanji, zato bi želela napisati nekaj o tem.

Sveto pismo pravi v Knjigi modrosti: »Kajti ljubiš vse, kar je, nič od tega, kar si naredil, ti ni zoprno, saj tega, kar bi sovražil, ne bi bil ustvaril« (Mdr 11.24).

Če bi torej Bog ne hotel, da bi imeli razum, nam ga ne bi podaril. Vera in razum si ne nasprotujeta, kar lahko vidimo tudi iz preteklosti. Poznamo kar nekaj znanstvenikov in filozofov, ki so bili tudi globoko verni. Tomaž Akvinski je bil na primer velik filozof in teolog. Albert Einstein pa je med drugim rekel: »Znanost brez vere je hroma, vera brez znanosti je slepa.«

Kdaj sem kot biologinja in redovnica postavljena pred vprašanje, kako lahko kot biologinja živim versko resnico, da je Bog stvarnik vsega. Hitro mi postrežejo s prvo Mojzesovo knjigo, ki govori o nastanku sveta in človeka. Jasno je, da zapis o stvarjenju sveta ni recept za to kako se naredi svet. Gre za simbolno pripoved.

Zase lahko rečem, da bolj kot sem študirala in odkrivala, kako se je razvijalo življenje in kako je potekala evolucija, bolj sem bila fascinirana nad čudovito Božjo modrostjo, ki je vse tako do potankosti vodila. V znanosti so še vedno nekatere stvari nepojasnjene. Za kakšne reči kdaj kdo reče, da je bilo naključje, da se je zgodilo … sama vidim v tem čudovit načrt Stvarnika, ki vodi tek časov. Kdo lahko odgovori, zakaj se je zgodilo tako in ne drugače?

Mislim, da Gospod želi, da odkrivamo lepoto in veličino stvarstva, ki odseva njegovo lepoto in veličastvo, a menim, da je resnična drža znanstvenika lahko samo velika ponižnost pred veličino in skrivnostjo tega, kar odkriva.

Z željo, da bi nam vsem to kar najbolje uspevalo, lepo pozdravljam.

s. Anja Rozoničnik

 

Kaj pomeni biti veren, kaj moraš početi če si veren, kakšne so dolžnosti kristjana in kakšne so njegove pravice?

Se nadaljuje … TUKAJ.