Filozof, znanstvenik, vernik – II. del

 

Kaj pomeni biti veren, kaj moraš početi če si veren,

kakšne so dolžnosti kristjana in kakšne so njegove

pravice?

 

Tara

 

 

Še enkrat lep pozdrav.

Tokrat bi se rada dotaknila drugega dela vprašanj, ki govorijo o veri.

Vera je odnos. Je odgovor Bogu, ki nas išče in vabi, da bi v občestvu z Njim uživali polnost življenja. Kdor veruje in želi živeti novo življenje v odnosu z Bogom, ga živi v občestvu z brati in sestrami, v občestvu Cerkve.

To novo (večno) življenje prejme vsak kristjan pri zakramentu svetega krsta, ko postane del občestva. V začetku krščanstva so krščevali le odrasle. Odrasel človek, ki je v času priprave (katehumenata) preko oznanila Božje besede spoznal, kdo je Bog in kdo je človek za Boga, je potem izpovedal vero in prejel zakrament svetega krsta ter postal del občestva Cerkve. Kasneje se je uveljavila praksa krščevanja otrok, ki prejmejo zakrament svetega krsta na podlagi vere svojih staršev in botrov.

Kaj je »dolžnost« kristjana? Da z Božjo milostjo pod vodstvom Svetega Duha živi to novost, ki jo prejme pri svetem krstu. Da živi v odnosu z Bogom in brati. Zgled kako to živeti, imamo v Jezusu Kristusu, ki se je učlovečil, da bi nas pripeljal k Očetu.

Če človek želi živeti nek odnos je naravno, da si želi biti blizu tistega, s katerim je v odnosu, da se želi z njim pogovarjati, da želi vedno bolj odkrivati, kdo je drugi. Enako velja tudi v odnosu do Boga. Preko molitve, branja Svetega pisma in še posebej preko zakramentov (krst, evharistija, birma, pokora, bolniško maziljenje, sveti red in sveti zakon), ki so »učinkovita znamenja milosti, ki jih je postavil Kristus ter jih izročil Cerkvi in po katerih se nam podeljuje božje življenje« (Katekizem katoliške Cerkve – kompendij 224. točka), kristjan živi svoj odnos z Bogom.

V pomoč pri razumevanju vere pa nam je poleg Svetega pisma in apostolskega izročila tudi bogastvo, ki so nam ga zapustili cerkveni učitelji. Kaj katoličani verujemo je zapisano v Katekizmu katoliške Cerkve (strnjena oblika katekizma ali kompendij je dosegljiva na:

http://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html).

 

Lep pozdrav in blagoslova pri odkrivanju Odnosa.

s. Anja Rozoničnik

 

Odgovore na prvi sklop vprašanj najdete TUKAJ.

Ali je dovoljeno biti filozof čeprav si veren?

Je dovoljeno biti znanstvenik in ugotavljati kako je vse nastalo čeprav si veren in hočeš ostati zvest Bogu?

Se je dovoljeno spraševati o nastanku vsega čeprav si veren?