Mednarodnost

Mednarodnost

VRHOVNO VODSTVO

 

Za vrhovno predstojnico je bila leta 2007 izvoljena mati Cecilia Wang. 

dscn5841

Pri njenem služenju v vodstvu Rimske unjie ji pomagajo vrhovne svetovalke:

  • s. Ann-Marie Gardiner (Anglija)
  • s. Moekti Gondosamito (Indonezija)
  • s. Maria Jaworska (Poljska)
  • s. Marie Thérèse Le Goc (Francija)
  • s. Neusimar Marques da Silva (Brazilija)

V letu 2012 je večletno služenje v skupnosti generalata sklenila s. Mihaela Bizjak. Več kot štiri desetletja svojega življenja je bila generalni hiši velikodušno predana tudi s. Leopoldina Podgornik, ki se je v Slovenijo vrnila v začetku maja 2010.

 

Vrhovna predstojnica Mati Cecilia Wang

cecilia_wangMati Cecilia Wang je bila za vrhovno predstojnico uršulink Rimske unije izvoljena na zadnjem vrhovnem kapitlju leta 2007. Prihaja iz Tajvana in vedno znova preseneča s svojo preprostostjo in modrostjo.

Prihajam iz nekrščanske družine. Ko sem bila stara petnajst let, sem obiskovala uršulinsko šolo in tam sem srečala Jezusa. Pri sedemnajstih letih sem bila krščena. Po uršulinskih učiteljicah sem spoznala Boga, ki me pozna po imenu. To me je pritegnilo, odločila sem se, da želim sebe popolnoma podariti Njemu, da bi služila ljudem.

Glavna naloga Cerkve danes je, da nadaljuje poslanstvo Jezusa Kristusa. Eden od temeljev življenja uršulinke je dvojna in edina ljubezen do Boga in do bližnjega. Kako to uresničiti? Preprosto. Samo stori to, malo, toliko, kolikor zmoreš, a vsak dan.

Kaj je smisel življenja? Vprašajte o tem sami sebe. Kar je smisel zame, ni nujno smisel tudi za nekoga drugega. Zato pravim, vsak mora osebno najti smisel življenja.

Več: Vrhovno vodstvo

 

URŠULINKE PO SVETU

Rimsko unijo je potrdil papež Leon XIII. 28. novembra leta 1900. Okrog 2000 uršulink Rimske Unije živi in deluje v deželah po vsem svetu:

♣ Anglija♣ Filipini♣ Kamerun♣ Slovaška
♣ Avstralija♣ FrancijaKenija♣ Slovenija
♣ Avstrija♣ Grčija♣ Kitajska♣ Španija
♣ Barbados♣ Gvajana♣ Madžarska♣ Tajska
♣ Belgija♣ Hrvaška♣ Mehika♣ Ukrajina
♣ Bosna in Hercegovina♣ Indonezija♣ Nizozemska♣ Venezuela
♣ BotsvanaIrska♣ Peru♣ Vzhodni Timor
♣ Brazilija♣ Italija♣ PoljskaWales
♣ Češka♣ Južna Afrika♣ Senegal♣ ZDA centralna provinca
♣ Čile♣ Kambodža ZDA vzhod

 

MEDNARODNI NOVICIAT

Mednarodni noviciat je nastal na pobudo evropskih provincialk in je bil uradno odprt na praznik svete Uršule, 21. oktobra 2012. Omogočal naj bi primerno začetno vzgojo za mlade žene, ki so prepoznale Gospodov klic v redovno življenje. Ker njihovo število ni veliko, prav mednarodni noviciat omogoča, da imajo izkušnjo skupnega življenja, ki je zelo pomembna. Prostori noviciata so v naši generalni hiši v Rimu. Smo tako rekoč v srcu naše ustanove in tudi Cerkve, kar je dragocena izkušnja za mlade sestre.

Noviciat omogoča novinki, da bolje spozna sebe, raste v pristnem in zaupljivem odnosu do Gospoda, bolje spozna uršulinski način življenja in pride do zrele odločitve glede svojega poklica. Noviciat traja dve leti, zadnja dva meseca ima novinka poseben čas priprave na prve zaobljube. Po noviciatu se mlade sestre vrnejo v svoje province.

 

ZAČETKI RIMSKE UNIJE IN GRB 1947

M. Katarina Majhnič piše m. M. de Saint Julien Aubry v Rim pred ustanovitvijo Rimske unije:

“Prečastita Mati vrhovna predstojnica! Kakšno veselje je prinesla vaša zadnja okrožnica v našo skromno redovno hišo. Tako dolgo smo že želele združitev hiš našega Reda v eno veliko redovno družino; sedaj se začenja ta želja uresničevati. Me smo toliko bolj voljne doprinesti potrebne žrtve za to združitev, ker vemo, da je to izrecna želja našega ljubljenega sv. očeta, kot nam je tudi naš predobri prevzvišeni nadpastir gospod knezoškof Anton Bonaventura Jeglič zagotovil (…).”

 
 
Prvi vrhovni kapitelj v Rimu se je začel 29. novembra 1900 v Rimu. Diskusije so se vrtele zlasti okrog redovne obleke, osnovanja Tretjega reda in Združenja bivših učenk, pogostnosti obhajila po pravilu in klavzure. Za prvo vrhovno predstojnico je bila imenovana m. M. de Saint Julien Aubry.
 
 

Viri:

Kogoj, s. M. J. (2006). Uršulinke in njihovo vzgojno poslanstvo. Ljubljana: Družina.
Jegou, s. M., Kogoj, s. M. J., (1999). Rimska unija uršulink. Pot k edinosti. 1900-1926. Ljubljana: Provincialat uršulink Rimske unije.

 
 

rimska_unija

Na levi: v ozadju modra barva neba, ki predstavlja preprostost in odprtost sv. Angele; ogenj kot znamenje goreče ljubezni obkroža začetnici Jezusovega in Marijinega imena.

Levo zgoraj: tri cvetoče lilije cvetijo v modrini večnosti in pomenijo tri zaobljube: čistost, uboštvo in pokorščino.

Na desni: ozadje je v svetleče srebrni barvi poletnega neba; lovorovo drevo, ki spominja na sv. Uršulo (lat. laurus je anagram njenega imena), je globoko zakoreninjeno v gori, kjer prebiva Bog; zelena tla so znamenje slave in večnosti, ki jo je dosegla sv. Uršula s svojim mučeništvom.

Desno zgoraj: zlata barva pomeni usmiljeno ljubezen. Bel golob je znamenje Duha ljubezni Očeta in Sina. Njegova senca pada na veje lovorovega drevesa, razširjene po vsem svetu, da bi prinesle življenje.

Napis spodaj: Soli Deo gloria – Edinemu Bogu slava